Monumenten

Beschermde panden in Wijk

January 1, 2003

Tot op heden kent Wijk bij Duurstede geen monumentenbeleid en dat moet veranderen vindt ‘Schil met Pit’. Het is op zijn zachts gezegd verwonderlijk dat de gemeente op dat vlak geen beleid voert terwijl het qua erfgoed de derde gemeente in de provincie Utrecht betreft.

De lijst van monumenten is zelfs nog uitgebreid nu Cothen en Langbroek aan de gemeente zijn toegevoegd. Hoog tijd dus om de gemeente op dit verzuim te wijzen en aandacht te vragen voor inventarisatie en een actief en duurzaam beleid.

Vandaar dat Schil met Pit de heer Henk Jan Derksen van de Bond Heemschut heeft gevraagd de lijst met monumentwaardige objecten en een monumentenverordening aan te bieden aan wethouder Nico de With zodat niets een voortvarend beleid nog in de weg kan staan. Er is duidelijk sprake van achterstallig onderhoud als men bedenkt dat zo’n ------- objecten in Wijk bij Duurstede en zo’n ----- objecten in Cothen en Langbroek nog steeds onbeschermd en  eigenlijk “vogelvrij” zijn.

Schil met Pit gaf in tien hoofdzinnen de reden waarom 'Schil met Pit' deze bijdrage heeft menen te moeten leveren aan de open monumentendag 2003.