Projectontwikkeling

Schil met Pit ziet kansen voor twee unieke historische panden in het centrum van Wijk.

October 18, 2019

Lees ook "Extra info" onderaan dit bericht!

Schil met Pit wil het voormalige stadhuis aan de Markt en het voormalige E&E Gasthuis in haar authentieke staat behouden en met unieke toepassingen nieuw leven in blazen. Deze initiatieven vallen binnen haar algemene visie “behoud en draag zorg voor het historisch erfgoed en maak er op creatieve wijze gebruik van”

Daartoe heeft ze de volgende initiatieven ontwikkeld:

Het voormalige stadhuis aan de Markt

Het voormalige stadhuis wordt een combinatie van een trouwlocatie, zakelijke vergaderruimte en werkruimtes, onder anderen voor de groeiende groep ZZP’ers in de dienstverlenende en creatieve sector, met als doel het stadhuis kostenneutraal voor de gemeenschap te exploiteren. De gemeente blijft eigenaar van het stadhuis dat op deze manier mogelijk zelfs geld oplevert.

In basis is het plan om de ruimte, die nu als trouwzaal bekend staat, om te toveren tot een sfeervolle traditionele “heerenclub” met leren fauteuils en een brandend haardvuur. De sfeervolle en originele ruimte valt natuurlijk ook te boeken als trouwzaal; als zaal voor zakelijke presentaties aan grotere groepen, alsmede voor service clubs en voor diegenen die na vergaderen of werken in het stadhuis, hier even willen verpozen met vrienden, collega’s en/of klanten. De derde verdieping zal bestaan uit hightech vergaderruimtes voor 6 tot 8 personen. Deze moderne ruimtes zullen zijn voorzien van snelle wifi verbinding en video-conferencing tools (groot scherm etc.). Daarnaast zijn er op deze verdieping en de daarboven gelegen verdieping een kleine keuken en toiletgroep voorzien. De bovenste verdieping bestaat uit kleine hightech werkruimtes voor 2, 4 of 6 personen. Het bijzondere is dat al deze ruimtes via een smartphone, per uur te boeken zijn. De benedenverdieping blijft beschikbaar voor de VVV.     

Het E&E Gasthuis

Het E&E gasthuis gaat plaats bieden aan museum Dorestad. Tevens wordt er een combinatie van expositiezalen voor wisselende en vaste exposities gerealiseerd, een glazen aanbouw in de binnentuin voor beeldententoonstellingen en een tearoom. Daarnaast wordt de kapel een muziektempel voor optredens van klassieke muziek en voor educatieve doeleinden.

Naast expositieruimte voor de historie van Wijk waaronder de “Dorestad experience” creëert Schil met Pit in haar voorstel ruimte om de middeleeuwse historie van Wijk te belichten en komt er ruimte voor wisselexposities in samenwerking met andere musea. 

Schil met Pit is met al deze initiatieven druk doende en hoopt dat de betreffende wethouder open staat voor deze initiatieven en verwacht veel steun van de verschillende fracties. Zij denkt met de huidig begrootte verbouwing van ruim € 1.300.000,- voor het voormalige stadhuis een besparing van € 550.000,- te realiseren, die als garantie kan dienen voor het financieren in het cultureel centrum. Daarnaast zou € 300.000,- kunnen worden gereserveerd voor de aankleding van het museum, waaronder de “Dorestad experience”, voorgesteld door de initiatiefnemers van het Dorestad museum. Het resterende bedrag van € 450.000,- zou kunnen dienen voor de restauratie/verduurzaming/aanpassing van het voormalige stadhuis. 

Na presentatie van de voorstellen in Oktober 2019 aan de betreffende wethouder werd duidelijk dat het terugdraaien van de vestiging van het Dorestad museum in het voormalig Stadhuis niet wordt overwogen. Het gevolg is dat het E&E Gasthuis niet kan rekenen op de vestiging van het Dorestad museum en dus de bijbehorende subsidies en inkomsten zal missen. Het initiatief van Schil met Pit om beide rijksmonumenten te behouden in een zo goed als oorspronkelijke staat en publiekelijk toegankelijk te maken wordt daardoor de bodem ingeslagen.